КРИВОРІЗЬКИЙ ПРАВОЗАХИСНИЙ
Пт, 2024-03-29, 02.35
RSS
, Гість
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу






НОВИНИ УГСПЛ











Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека



Головна » 2012 » Березень » 28 » Криворізький райсуд депутату за вбивство присудив 14 років, але в іншому суді кардинально змінили вирок.
07.59
Криворізький райсуд депутату за вбивство присудив 14 років, але в іншому суді кардинально змінили вирок.
Криворізький районний суд кваліфікував дії депутата як навмисне вбивство і присудив 14 років в’язниці. Однак після апеляції підсудного і повторного розгляду справу в іншому суді перекваліфікували на «перевищення меж необхідної оборони» і кардинально змінили вирок: три роки умовно. Екс-депутата відпустили просто із зали суду. У прокуратурі запевняють: для перекваліфікації справи не було ніяких підстав.

Дніпропетровськ – Жителі села Новоподільське на Дніпропетровщині готові до акцій громадянської непокори: днями село сколихнула звістка про екс-депутата місцевої райради, який за вбивство людини отримав три роки умовно. Раніше Олександру Тарану, якого на Дніпропетровщині називають «другим Лозінським», присудили 14 років ув’язнення, однак наразі судді несподівано пом’якшили вирок, і колишнього депутата випустили на волю просто із зали суду.


Цей інцидент стався влітку 2010 року. За даними слідства, 25-річний мешканець села Олександр Югай разом із дружиною та маленьким сином відпочивав біля ставка і посварився з охоронцем водойми через неправильно припарковане авто. Після сварки родина поїхала додому. Четверо молодиків, серед яких був і депутат Софіївської райради Олександр Таран, поїхали навздогін. Вже вдома молодий чоловік виніс із будинку рушницю і зробив попереджувальний постріл у повітря. Депутат відповів смертельним пострілом із автомата. Молодий чоловік загинув на місці, на очах рідних, каже брат убитого Дмитро Югай.


«Брат витягнув із сейфа свою офіційно зареєстровану рушницю. Він вистрілив у повітря, по листю. Це є в матеріалах справи. Таран же скоїв два вистріли, один із яких потрапив у брата», – зазначає Дмитро Югай.

Справа пахне корупцією?

Криворізький районний суд кваліфікував дії депутата як навмисне вбивство і присудив 14 років в’язниці. Однак після апеляції підсудного і повторного розгляду справу в іншому суді перекваліфікували на «перевищення меж необхідної оборони» і кардинально змінили вирок: три роки умовно. Екс-депутата відпустили просто із зали суду. У прокуратурі запевняють: для перекваліфікації справи не було ніяких підстав.

«Прокуратурою області готується апеляційна скарга на вирок Довгінцівського районного суду Кривого Рогу щодо депутата Софіївської райради. Апеляційна скарга буде подана найближчим часом в апеляційну інстанцію», – сказала Радіо Свобода речник обласної прокуратури Юлія Дорошенко.

Якими аргументами керувались судді – Андрій Козак, Надія Пруднік і Наталія Середня – пом’якшуючи вирок, Радіо Свобода поки дізнатись не вдалось. За інформацією з Довгінцівського райсуду, двоє із суддів зараз у чергових відпустках, третя – на лікарняному.

«Суддя на лікарняному. А телефони суддів – це таємна інформація», – повідомили Радіо Свобода в суді.

Дії суддів, які ухвалили рішення щодо депутата, наразі має перевірити Вища рада юстиції. Відповідне доручення дало керівництво органу у відповідь на звернення народного депутата, голови підкомітету з питань судоустрою, регіонала Дмитра Шпенова. У коментарі Радіо Свобода він висловив припущення, що у цій справі могла мати місце корупція.

«На мій погляд, це завідомо неправильне рішення. Я вважаю, що адміністративний тиск у цьому випадку виключений. Я впевнений, що в даному випадку головним фактором були, звичайно, гроші», – сказав Радіо Свобода Дмитро Шпенов.

«Завтра з усіма таке ж буде?»

В обласній організації партії «Наша Україна», за списками якої обирався депутат Олександр Таран, Радіо Свобода повідомили, що той не є членом партії від 2009 року. У Софіївській районній раді теж нагадують, що засуджений Таран був депутатом минулого скликання, і до нинішнього депутатського корпусу не має стосунку.

«Я збираюсь виїхати на місце, у сільську раду, переговорити з людьми, дізнатись про їхню реакцію», – сказав Радіо Свобода голова райради Віктор Куліковський.

Між тим у самому селі Новоподільське, де стався інцидент, наростає обурення. Частина селян уже готова до акції протесту, сказав Радіо Свобода житель села, родич убитого Володимир Бойко.

«Ми поїдемо і в Кривий Ріг, до суду, і все перекриємо. І заявимо: та що ж ви робите? Бо це сьогодні з одним таке, а завтра з нами усіма таке ж буде?»
– сказав селянин.

З адвокатом засудженого екс-депутата зв’язатись не вдалось. Не відомо точно, де зараз перебуває і сам Олександр Таран. Місцеві жителі кажуть: днями його бачили у Софіївці, відзначав своє звільнення бенкетом із феєрверками.

http://www.radiosvoboda.org/

Переглядів: 689 | Додав: Steping | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: